Tot ceea ce trebuie sa stii despre cursul valutar

Ce este cursul valutar?

Cursul valutar, denumit si cursul de schimb, iti arata care este pretul unei unitati monetare in cazul valutei unei tari, raportat in unitati monetare la valuta unei alte tari. In cazul in care ne raportam la moneda tarii noastre, cursul valutar ne arata valoare la care leul romanesc poate fi schimbat cu o alta moneda. Practic, acesta este raportul intre valorile valutare ale celor doua monezi in cauza.

Cum se hotaraste cursul valutar?

Cursul valutar este hotarat luand in considerare raportul dintre cerere si oferta existent in piata pentru diferite valute. Chiar si asa, exista doua tipuri de curs valutar:

  1. Cursul de referinta (oficial)
  2. Cursul de piata, stabilit de catre banci si casele de schimb valutar Bistrita.

Care este cursul valutar oficial si cine il stabileste?

In cazul relatiilor de afacere sau pentru incheierea contractelor, vei lua in considerare cursul valutar oficial, stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). In fiecare zi lucratoare, BNR publica cursul valutar oficial, care are o valabilitate de 24 de ore si este considerat curs de referinta. Pe baza acestui curs se stabileste si cursul de piata, cel interbancar.

Cum iti influenteaza cursul de piata afacerea?

Bancile au dreptul de a isi stabili propriul curs valutar, care poate sa difere intre sucursale. In acelasi timp, si casele de schimb valutar isi hotarasc singure cursul de piata, raportat la cursul de referinta existent.

Atunci cand o unitate financiara stabileste cursul de piata, aceasta ia in considetare politicile proprii si astfel cursul poate sa difere in mod semnificativ intre doua unitati. Spre exemplu, atunci cand urmeaza sa achiti o factura sau sa inchei un contract, ia in considerare ca vor exista diferente de curs valutar, care pot fi in favoarea ta sau nu. Intotdeauna va exista o diferenta intre cursul oficial anuntat de BNR si cursul de schimb practicat de banci si casele de schimb valutar.

Care este utilizarea din punct de vedere contabil?

Orice antreprenor sau afacerist ar trebui sa stie cum se utilizeaza corespunzator cursul valutar oficial, sunt de parere cei de la site-ul www.schimbvalutar.net.

Conform OMFP 1802/2014 orice incasare sau plata realizata intr-o firma in valuta trebuie inregistrata in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR. Cursul d schimb se considera ce oficial la data realizarii operatiunii in cauza. Astfel, pentru orice tranzactie in valuta se va lua in considerare cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de catre BNR, din ziua bancara anterioara celei in care a avut loc operatiunea.

Care sunt aspectele ce determinat fluctuatia cursului valutar ?

Cursul valutar poate sa prezinte fluctuatii semnificative pe durata unei zile si sa se schimbe de mai multe ori, fluctuatia acestuia fiind influentata de mai multe aspecte:

    • factori economici: nivelul inflatiei, deficit/surplus la buget, regularizari economice
    • factori financiari monetari: modificari la rata dobanzii de referinta, deficitul bugetar etc.
    • factorii politici interni: nivelul de stabilitate politica, modificarile legislative din tara, demararea unor proiecte nationale pe termen lung etc.
    • factorii politici externi: realizarea unor aliante, aparitia unor conflicte militare, parteneriate comerciale, specula etc.

Fluctuatia cursului de schimb poate afecta in mod serios cash flow-ul, ceea ce isi va pune amprenta asupra bunului mers al afacerii tale. Pentru a putea tine sub control riscurile financiare existente, este necesar sa ai alaturi un contabil cu experienta, care sa iti puna la dispozitie cele mai potrivite solutii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *