In sfarsit o bila alba pt Facebook

Pentru prima oară de când există, sunt aproape mulțumit de algoritmul Facebook de rank-are a posturilor.

De la ultima modificare majoră făcută publică de algoritm, feed-ul meu a crescut semnificativ în calitate. Și automat am început să intru mai des decât o singură dată pe zi.

Trei schimbări îmi plac la modul în care alege Facebook acum să-mi afișeze posturile.

Mai puțină mizerie

Se pare că Facebook s-a ținut de cuvânt și a scăzut scorul postărilor detectate ca spam, cancan gratuit și alte chestii neplăcute.

Ce e interesant e că a făcut asta fără să excludă complet paginile respective. De exemplu, văd mai puține posturi de la Adevărul, dar cele pe care le văd sunt ok, fără ”click aici” sau ”distribuiți”.

A crescut pe știri

În primul rând, am observat că Facebook a început să se prindă care sunt evenimentele importante ale momentului și să le urce în feed. Probabil că ia în calcul viralitatea generală a unui subiect recent, nu doar în rândul prietenilor.

Și când nu e vorba de subiecte importante sau știri foarte recente, știrile sunt, în majoritate, pe interesul meu.

În al doilea rând, a renunțat să-mi mai afișeze mai multe posturi consecutive din partea aceleiași pagini. Dacă făceam greșeala să dau un like unei știri, de a doua zi aveam de la trei posturi consecutive al aceleiași pagini în fruntea feed-ului.

Echilibru

O altă chestie bună e că există un echilibru între paginile ale căror posturi îmi apar sau între posturile care vin de la pagini și cele ale prietenilor. A fost o vreme bună în care peste trei sferturi din feed era compus din pagini, iar între pagini dominau 2-3.

Plus, rând pe rând îmi apar în feed cam toate paginile la care am dat like. Până acum, remarcam că sunt pagini care nu-mi apar deloc în feed, de care și uitasem că există. Acum, deși feed-ul e dominat de paginile cu care am interacționat cel mai mult, din când în când mai apare și câte un post de la o pagină pe care n-am mai văzut-o de mult. Ca și cum ar încerca să-i mai acorde o șansă, deși nu i-am dat like vreodată la vreun post.

Chestia cea mai neplăcută la acest moment e afișarea în mod repetat a unora dintre posturi. Uneori asta se întâmplă din cauza comentariilor, alteori pur și simplu îmi arată același post când intru de pe alt device ca și cum nu ar fi ținut minte că am mai intrat o dată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *