Ce trebuie sa stim despre asigurarea RCA?

Una dintre cele mai importante asigurari pe care le incheiem de-a lungul vietii este cea de tip RCA care de altfel a devenit si obligatorie pe fondul numarului mare de accidente care au loc zilnic. Lipsa acestei polite de asigurare se sanctioneaza cu amenda, retinerea certificatului de inmatriculare, precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare. In continuare aflati mai multe detalii cu privire la polita de asigurare RCA.

Cum functioneaza polita de asigurare RCA?

In momentul in care suntem implicati intr-un accident rutier si celalalt sofer este vionovat de producerea acestuia, avem dreptul la despagubiri pe baza politei de asigurare a soferului vinovat, indiferent de gravitatea accidentului sau daca s-au produs simultan si vatamari corporale. Publitimisoara.com va recomanda sa retineti faptul ca polita de asigurare RCA nu va va despagubi in situatia in care dumneavoastra sunteti cel vinovat de producerea respectivului accident. Pentru a evita astfel de situatii, aveti posibilitatea de a opta pentru o polita de asigurare de tip CASCO care va va oferi despagubiri chiar si in aceste circustante, insa trebuie avut in vedere pretul ceva mai ridicat al acestui tip de asigurare.

In cazul in care daunele sunt minore si nu exista vatamari corporale, pentru a evita implicarea organelor competente, soferii pot aplica constatatul amiabil daca ambii sunt de acord cu acest lucru. Important de retinut insa este faptul ca in cazul vatamarilor corporale sau a decesului este exclusa folosirea constatatului amiabil.

Cat costa polita de asigurare RCA?

Pretul unei asigurari RCA este calculat in functie de cateva variabile precum datele referitoare la persoana care urmeaza sa incheie aceasta asigurare, precum varsta, de cat timp detine un permis de conducere, pensionar, bugetar sau daca are copii in intretinere. Toate acestea influenteaza in mod direct pretul unui RCA. In plus, la pret mai contribuie si detaliile ce tin de autovhicul precum, marca, modelul sau capacitatea cilindrica a acesteia.

Ce este sistemul bonus-malus?

Modalitatea de functionare a acestui sistem este cat se poate de simpla. Cu alte cuvinte, daca un sofer nu a inregistrat accidente pe o anumita perioada de timp, este automat incadrat in categoria bonus urmand ca la urmatoarea asigurare incheiata sa beneficia de o reducere a pretului asigurarii. In cazul in care soferul are antecedente multiple, acesta este incadrat in categoria malus, in acest caz pretul unei asigurarii poate creste cu pana la 100% daca se atinge pragul maxim, adica M8.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *