Carierea dintilor – Cea mai veche si mai raspandita boala din lume

Stricarea dintilor – sau caria dentara – este o boala infectioasa ce afecteaza structura dintelui. Cavitatile (spatii goale sau gauri) sunt cele mai usor observabile consecinte ale cariilor dentare. Netratate cariile duc la durere, caderea dintilor, sau in cazuri rare, chiar la decesul persoanei. In astfel de cazuri extreme, infectia poate avansa pana la sinusul cavernos – o celula de aer din spatele ochiului, de unde va putea ulterior patrunde in zona creierului. Carierea dentara prezinta inconveniente mult mai mari decat simpla gaurire a dintilor: aceasta are puterea de a schimba dieta, vorbirea, calitatea vietii si starea generala de sanatate a unei persoane.

Acest articol – primul dintr-o serie dedicata celei mai vechi si mai raspandite boli din lume – va va prezenta cele mai noi informatii despre carierea dintilor. Atat acesta cat si articolele urmatoare va vor oferi toatre informatiile de care aveti nevoie pentru a va informa despre cariile dentare, cauzele acestora si legatura lor cu zaharurile si acizii, depistare, prevenire, tratament si nu numai. In articolele viitoare vom discuta despre noi metode privind descoperirea si diagnosticarea cariilor dentare si noi metode privind prevenirea si tratamentul acestora.

Website-ul www.dentistionline.ro ne infomeaza ca a doua cea mai raspandita afectiune din lume este reprezentata de carierea dintilor. Aceasta vine imediat dupa raceala obisnuita.

Caria – O epidemie mondiala; Dureroasa, costisitoare si preventibila

Bolile regiunii orale incepand cu cariile obisnuite si incheind cu cancerul oral, cauzeaza durere si influenteaza stilul de viata a milioane de oameni in fiecare an. Ceea ce este cu adevarat important – faptul ca toate aceste boli pot fi prevenite!

Carierea dintilor reprezinta o epidemie globala, mai ales in randul copiilor. Boala poate aparea foarte devreme, aceasta afectand mai mult de o patrime dintre copii cu varste cuprinse intre 2 – 5 ani si peste jumatate din cei ce au intre 12 – 15 ani. Copii proveniti din familii cu venituri scazute sunt cei mai afectati, ne spune d-l Andrei, dentist in Oradea: peste jumatate din cei cu varste intre 6 si 19 ani sufera de carii dentare. In afara durerilor severe si a celorlalte neajunsuri, cariile netratate pot duce la absentarea de la scoala si de la alte activitati sociale, pierdere in greutate si un aspect neplacut – probleme ce scad stima de sine si reduc sansele unui copil de a reusi in viata.

Carierea dintilor reprezinta o problema si pentru adulti, aceasta afectand peste 90% din persoanele trecute de 40 de ani. Un sfert dintre adultii trecuti de 60 de ani si-au pierdut toti dintii naturali inlocuindu-I cu proteze, fapt ce duce la o scadere a stimei de sine si creaza probleme nutritionale pentru acestia, deoarece le limiteaza tipurile de alimente pe care acestia le pot consuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *