Rotitele care ne invata sa mergem pe…ce?

O mana de romani protesteaza. Sunt tineri, batrani, sau intre doua varste. Sunt nemultumiti. Unii dintre ei sunt furiosi. In multime se disting multe idei. Prea multe, poate. Nemultumirea este liantul ce inlocuieste ideea – nemultumire fata de guvern, de presedinte, de vreme, de jandarmi, de job. Suntem nemultumiti si atat. Sa se rezolve! Acum! Jos cu susu’!

Am trecut prin Piata in primele doua zile de proteste. Cred ca mai degraba din curiozitate. Incercam sa simt pe viu psihologia multimii. Am luat o gura de gaz lacrimogen, am alergat putin de jandarmi, m-am plimbat prin zona, am facut o poza – doua si am plecat. Nu m-am intors si probabil nu ma voi intoarce prea curand.

Vedeti voi … din punctul meu de vedere protestele sunt putin egoiste. As fi vrut sa vad acolo oameni care isi doresc o solutie pentru copiii lor. Pentru vecinul lor. Pentru fratele lor. Pentru viitor. Nu pentru ei si nu pentru astazi.

Am vazut un singur om, intr-o fotografie pe Facebook, cerand oameni educati, modele pentru copiii sai.

Noi, oamenii, nu suntem nascuti liberali, socialisti, democrati. Suntem nascuti indivizi, responsabili pentru deciziile noastre, pentru viata, evolutia si greselile noastre. Educatia, ceea ce facem din noi si ceea ce facem pentru altii ne diferentiaza pe parcursul vietii. Educatia este sansa reala a individului, sansa copiilor nostri. Educatia este sansa de a intelege ce putem oferi societatii.

Educatia ii creeaza pe cei ce inventeaza, pe cei ce descopera, cei ce construiesc. Lipsa educatiei, formala si informala, aduce frustrare, neputinta, saracie si violenta. Educatia este ieftina, este la indemana.

Nu cred in state, nu cred in guverne. Sunt ca si rotitele ajutatoare pentru copiii care incearca sa invete sa mearga pe bicicleta. Mici sau mari, frumoase sau urate, mai bune sau mai rele, pana cand nu renunti la ele nu inveti sa mergi. Pe pliantul de prezentare al rotitei nu o sa scrie nimeni asta.

Inainte sa cerem un set nou de rotite ajutatoare vom invata sa mergem pe bicicleta. Asta asa … sa vedem cum ne descurcam si fara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *