Cum folosești (cu adevărat) eficient touchpad-ul unui laptop

Touchpad-ul e chestia aia mare și dreptunghiulară de la laptop pe care nimeni nu o folosește pentru că fie e prost făcută, fie are un suport software slab.

Recent m-am lovit de o combinație care mi-a compromis plăcerea de a folosi touchpad-ul așa cum îmi plăcea, cu tweak-urile mele mele obsedate de productivitate. Aveam fiecare tap, fiecare gest pus să îndeplinească o funcție specifică, așa cum am considerat eu că e cel mai ușor și cel mai rapid de folosit. Dar Lenovo + Synaptics + Windows 10 a fost combinația care mi-a distrus acțiunile cu care eram obișnuit.

Așa că am investit o oră într-o cercetare care nu doar că mi-a readus opțiunile pierdute, dar am reușit să-mi configurez un touchpad 100% clickless.

50 de minute le-am pierdut încercând o mulțime de editări de regiștri găsite pe net, dar niciuna nu a funcționat. Așa că am căutat un program care să mă lase să-mi configurez touchpad-ul cum vreau eu. Și am dat peste TwoFingerScroll, o aplicație mică (are vreo 200k) și veche (ultima actualizare e din 2009) dar genială.

Ca să fie clar, orice touchpad modern are două tipuri de interacțiuni: prin click și prin tap. Click e apăsarea butoanelor până la momentul în care chiar se aude ”click”, tap e o simplă atingere. Evident că e mult mai plăcut și mai productiv să folosești un touchpad prin tap-uri, decât să te chinui să nimerești butoanele și să le apeși suficient de tare să facă ”click!”.

Problema e că Windows 10 și driverele Synaptics pentru Lenovo nu mă lăsau să configurez acțiunile, ci doar să le activez și să le dezactivez. Vrei să activezi tap-ul cu trei degete? Sigur, dar singura funcție pe care o realizează e să deschidă Cortana (care e oricum inutilă în România). Mai bine nu.

TwoFingerScroll e un nume înșelător, micul program face mult mai mult decât să activeze funcția de scroll cu două degete, care oricum e suportată și de driverele oficiale. Te lasă să configurezi modul în care vrei să folosești cele mai importante funcții în așa fel încât să folosești doar tap și să miști cât mai puțin cursorul pe ecran.

Așadar, pe lângă scroll-ul cu două degete am configurat touchpad-ul în felul următor.

Two fingers = middle button (util în browser)

Cum funcționează: atingi touchpad-ul cu două degete simultan.

Ce face: deschide link-uri într-un tab nou și închide un tab dacă-l acționezi oriunde pe tab (fără să vânezi micul x).

Three fingers = Right button

Cum funcționează: atingi touchpad-ul cu trei degete simultan.

Ce face: deschide meniul contextual (e mult mai rapid un tap cu trei degete decât să apeși butonul fizic de click dreapta al touchpad-ului).

One + one finger = Button 4

Cum funcționează: atingi touchpad-ul mai întâi cu un deget, apoi repede cu al doilea

Ce face: emulează funcția back în orice program care o folosește de la browser web la Windows Explorer

Two + one finger = Button 5

Cum funcționează: atingi touchpad-ul mai întâi cu două degete, apoi repede cu al treilea

Ce face: emulează funcția forward în orice program care o folosește

Evident că poți schimba acțiunile. De exemplu, dacă îți e mai util, poți pune click-ul dreapta pe One + one finger. Oricum l-ai configura, la final e ca și cum ai folosi un mouse cu 5 butoane.

Îmi dau seama că poate suna complicat la început și că par multe acțiuni care trebuie memorate, dar, de fapt, e foarte simplu iar câștigul în timp și comoditate e enorm.

Nu doar că folosești touchpad-ul exclusiv prin tap-uri, fără vreun click greoi, dar când îți petreci ore bune în fiecare zi în browser ajungi să apreciezi mici avantaje, precum deschiderea rapidă a unui link într-un tab nou sau back-ul dat într-o fracțiune de secundă, în loc să plimbi cursorul de ecran și să dai click pe butonul din browser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *