In ultimii doi ani de pandemie, romanii au descoperit noi oportunitati profesionale, una dintre acestea fiind lucrul in sistemul “remote” din confortul casei sau alte locatii. In urma acestei schimbari, multi angajati din tara noastra au optat pentru o cariera liber profesionista, datorita programului mai flexibil, veniturilor mai mari si libertatii de a-si alege proiectele.
Acesti profesionisti independenti, numiti si liber profesionisti, sunt reglementati de lege si au avantaje si dezavantaje specifice. Un exemplu de meserie care poate fi foarte bine platita este cea de notar public, care este una dintre cele mai banoase profesii independente din tara noastra. Vom vorbi acum despre ceea ce face un notar public si ce presupune aceasta profesie.
Functia de notar public este autonoma si este reglementata de Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.
Un notar public este un profesionist independent si impartial investit sa indeplineasca un serviciu de interes public. Acesta are statutul unei functii autonome si este asimilat din punct de vedere legal cu cel de functionar public. Activitatea notariala se bazeaza pe echidistanta si impartialitate profesionala, iar notarul isi indeplineste misiunea cu buna-credinta, in slujba adevarului si a echitatii.
Notarul public va cere si va da lamuriri partilor implicate in legatura cu continutul documentelor pe care acestea doresc sa le incheie pentru a se asigura ca le-au inteles sensul si le-au acceptat efectele. Aceasta se face cu scopul de a evita eventuale litigii intre parti.
Functia de notar public poate fi exercitata numai in cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) si a Camerelor Notarilor Publici (CNP), conform prevederilor Legii notarilor publici si a activitatii notariale in vigoare.
Orice birou notarial Zalau poate fi organizat sub forma unui birou individual notarial sau a unei societati profesionale notariale, in functie de preferintele notarului public in cauza. Intr-un birou individual, va lucra un singur notar public, impreuna cu cativa angajati cu studii superioare si personalul auxiliar.
Notarul public are atributii si responsabilitati importante, in vederea asigurarii legalitatii si autenticitatii actelor notariale. Printre activitatile notarului public se numara autentificarea actelor, depozitarea sigura a documentelor, oferirea de consultanta si asistenta in materie juridica si notariala, precum si solutionarea de litigii prin mediere.
Autentificarea actelor reprezinta procedura prin care notarul public certifica ca un document are un continut autentic si ca persoanele care semneaza actul sunt cele in mod real implicate. Depozitarea documentelor la notarul public este o alta masura de siguranta juridica pentru partile implicate, in special in cazul actelor cu importanta mare sau cu caracter confidential.
Acest specialist este si un consultant juridic de incredere, fiind abilitat sa ofere asistenta si consultanta juridica cu privire la elaborarea actelor, interpretarea legilor, precum si la alte probleme juridice cu care partile implicate se pot confrunta. El nu are voie sa fie subiectiv aatunci cand analizeaza o problema legala
Notarul public poate, de asemenea, sa medieze si sa solutioneze litigiile dintre parti, prin intermediul procedurilor de mediere si conciliere. Prin aceasta metoda, notarul public incearca sa ajute partile implicate sa ajunga la o intelegere amiabila, evitand astfel procedurile lungi si costisitoare ale unui proces.
In concluzie, activitatea notarului public este una esentiala pentru asigurarea legalitatii si sigurantei juridice in societatea noastra. Prin intermediul notarului public, partile implicate in actele juridice pot avea certitudinea ca documentele lor sunt autentice, sigure si conforme cu legea.