Activitatile de cadastru si topografie pot fi finantate prin fonduri europene sau nationale nerambursabile, gestionate prin numeroase programe. Persoane fizice, firme sau institutii publice solicita servicii de cadastru si topografie, acestea fiind indispensabile si obligatorii anterior începerii unor investitii noi. Asadar, atat programele software cat si echipamentele necesare pot fi achizitionate de catre profesionistii în domeniu cu ajutorul unor planuri de afaceri finantate, partial sau total, din fonduri nerambursabile.
Baza activitatilor specifice de cadastru si topografie o constituie masuratorile si determinarile coordonatelor spatial, care sunt efectuate cu echipamente care utilizeaza tehnologie GPS (sistem de pozitionare globala). Prin urmare, mentinerea echipamentelor folosite de firmele de cadastru Suceava la inaltimea cerintelor impuse de piata si corelate cu normativele impuse de tehnologiile in continua dezvoltare este esentiala.
Activitatile de cadastru si topografie pot fi desfasurate numai dupa parcurgerea unor etape de instruire profesionala si dobandirea dreptului de semnatura. Investitia aferenta demararii unei astfel de afaceri nu este una nesemnificativa, necesitand anumite dotari tehnice. Investitia initiala aferenta unei dotari tehnice minimale, rezultata ca urmare a unei analize a situatiei existente pe piata, este de minim 10.000 euro. Achizitia unei aparaturi performante si a software-ului aferent pentru prestarea unei game diversificate de servicii inseamna o investitie care poate sa treaca de 30.000 de euro. Asadar, tinerii absolventi de facultate, si toti cei care doresc sa isi inceapa propria afacere, pot intampina greutati in depasirea obstacolului financiar pe care il presupune intrarea in domeniul cadastrului si topografiei.
Asadar, o societate debutanta are oportunitatea de a atinge un nivel tehnic similar cu al firmelor concurente mai vechi in domeniu, accesand fonduri nerambursabile pentru a finanta aceste achizitii. Planul de afaceri poate, in anumite cazuri, sa beneficieze de finantare integrala, nemafiind necesara contributia financiara a beneficiarului.
Luand in considerare faptul ca beneficiarii serviciilor de cadastru si topografie se adreseaza in general furnizorilor de servicii din zona sau orasul de resedinta, acest tip de servicii tinteste piata locala, este opinia portalului www.firmecadastru.net. Astfel, competitorii existenti pe plan national nu sunt relevanti in acest domeniu.
Pretul cotat face diferenta intre furnizorii de servicii de cadastru si topografie, acesta fiind cel mai important dintre criteriile examinate de beneficiarii finali. Tinand cont de faptul ca pretul scazut perceput pentru serviciile prestate nu faciliteaza amortizarea investitiei initiale substantiale, acest criteriu este limitativ pentru firmele care activeaza in acest domeniu.