Evaluatorul imobiliar este un expert, persoana fizica sau juridica, autorizat de catre institutia care acrediteaza expertii in domeniu – Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, pe scurt ANEVAR, care are experienta in domeniul imobiliar si competente de evaluare pe piata imobiliara. Acest expert cunoaste, intelege si aplica in mod corect metodele si tehnicile universal recunoscute si acceptate pentru realizarea unei evaluari juste, in conformitate cu standardele ANEVAR de evaluare a bunurilor.
Corectitudinea, impartialitatea, cinstea si integritatea, si capacitatea de a actiona fara a urmari interesele personale sunt calitati care nu trebuie sa lipseasca unui evaluator imobiliar. Lipsa cazierului este de asemenea o conditie obligatie pentru a profesa ca evaluator imobiliar. De asemenea, evaluatorii trebuie sa se angajeze sa respecte codul etic al profesiei.
Piata imobiliara fluctueaza in permanenta, asadar valoarea unui imobil la un anumit moment trebuie evaluata de un expert, care va face acest lucru luand in calcul toti factorii implicati. Acest evaluare este necesara indiferent de tipul imobilului: apartament, casa, teren sau cladire de uz comercial.
Un lucru mai putin cunoscut, dar deosebit de important, este faptul ca orice evaluator are datoria de a se instrui anual, cu minim 20 de ore de pregatire și perfectionare profesionala. Aceste lucru se aplica tuturor evaluatorilor imobiliari, indiferent de cate specializari are acesta.
In general, este recomandat sa va feriti de experti care promoveaza lucrari la pret scazut sau termene foarte scurte de finalizare. Evaluarile imobiliare facute corect, care indeplinesc nevoile clientului, sunt complicate, complexe, si necesita studiu, documentare, cules informatii la fata locului si aprofundare, informeaza cei de la www.evaluatori-imobiliari.net.
Cele mai simple situatii in care aveti nevoie de expertiza unui evaluator imobiliar sunt cele in care doriti sa vindeti sau sa cumparati un imobil. Exista cu toate acestea diverse cazuri mult mai complexe, precum contractarea unui credit garantat cu un o proprietate, exproprieri de terenuri, partaje, despagubiri, inventarieri sau altele, toate necesitand aportul unui evaluator imobiliar.
Aplicand metode specifice si formule de calcul, prin prisma experientei anterioare si a cunostintelor acumulate, expertul va realiza evaluarea imobiliara si va intocmi un raport de evaluare pentru clientul sau. In functie de obiectivul pentru care a fost solicitata evaluarea si caracteristicile acesteia, valoarea proprietatii poate diferi.
Este recomandat sa va feriti de experti care se promoveaza cu preturi mici si termene de livrare rapid ale lucrarilor lor. In spatele acestor aparente avantaje se pot ascunde dezavantaje majore, precum lipsa experientei sau superficialitatea si calitatea scazuta a rezultatului final.