Obiectivele certificatelor energetice la o scara mai mare

De la 20 Iulie 2013, este obligatoriu ca toate casele scoase la vanzare in Romania sa aibe un certificat energetic. Va puteti scoate la vanzare casa, apartamentul sau cladirea cu conditia ca ati comandat un astfel de document inainte sa fi scos spatiul la vanzare.

Ce este un certificat de performanta energetic?

Un astfel de document ofera o evaluare asupra eficientei energetice a proprietatii si a impactului ei asupra mediului inconjurator. Certificatul include de asemenea recomandari menite sa ajute economisirea de energie. Acest document poate fi descris si ca un certificat de notare a energiei.

Masurarea performantei energetice a unei cladiri

Un certificat energetic noteaza o casa in baza energiei folosita pe metru patrat de suprafata, eficienta bazata pe costul cu combustibilul, si impactul asupra mediului pe care cladirea il are in materie de emisii de dioxid de carbon.

Experti acreditati desfasoara procesul de masurare in mod independent si obiectiv, urmarind sa ofere transparenta potentialilor cumparatori ai cladirii. Alte aspecte importante ale unui certificat energetic sunt dupa cum urmeaza:

  • masurile recomandate pentru imbunatatirea eficientei energetice iau in calcul conditiile climatice locale, precum si conditiile de interior. Nu afecteaza in niciun fel destinatia de folosinta a cladirii.
  • inspectorul de audit energetic viziteaza cladirea si examineaza aspecte cruciale, pecum izolatia termica, incalzitoarele de apa rezidentiale, izolatia ferestrelor, etc. Toate observatiile sunt notate intr-un program software care calculeaza eficienta energetica si ofera un rezultat numeric.

Un certificat de performanta energetica nu trebuie vazut doar ca un document necesar pentru vanzarea sau inchirierea unei proprietati, iar cand vine vorba de preturile la certificat energetic, trebuie sa stiti ca mai toti auditorii au aceleasi tarife. Acest document are un obiectiv mult mai larg decat s-ar putea crede, si anume sa fie un efort concertat al comunitatii globale pentru economisirea energiei. In anii ce au trecut, a existat un numar masiv de instalari de aparate de aer conditionat, atat pe plan domestic, cat si industrial. Acest fapt a cauzat  o presiune mare asupra puterii consumate, precum si un dezechilibru de energie local. In acest sens, trebuie cautate metode de racire pasive, cu scopul declarat de a imbunatati conditiile climatice de interior.

Impactul cladirilor asupra mediului

Folosirea energiei intr-o cladire cauzeaza emisii de dioxid de carbon. O estimare bruta releva ca energia folosita pentru incalzire, iluminat si putere in Romania constituie 1/5 din totalul emisiilor de dioxid de carbon. Ca si exemplu, o casa obisnuita din Romania arunca in atmosfera aproximativ 4 tone de dioxid de carbon in fiecare an – o cifra intr-adevar fenomenala. Trecerea la surse de energie regenerabila poate reduce aceste emisii, si in plus, conserva energie, informeaza website-ul Certificatenergetic247.net.

Oamenii trebuie sa se implice voluntar si sa depuna eforturi in reducerea emisiilor si conservarea energiei. Este posibil sa facem economie la facturile de energie fara sa facem compromisuri la confort si convenienta, lucru care poate fi facut prin multiple masuri: sa reglem setarile la termostat, sa stingem luminile cand nu le folosim, sa nu lasam diverse aparate in modul stand-by. Certificatul de performanta energetica poate aduce in plus fata de aceste masuri prin recomandarile incluse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *