Atunci cand calculati costurile pe care le platiti pentru a obtine confortul de care aveti nevoie in locuinta Dvs, veti observa ca acestea sunt direct corelate cu consumul de energie al acelui imobil. Daca doriti sa aflati nivelul de eficienta energetica al unei cladiri, trebuie sa apelati la o persoana de specialitate pentru servicii profesioniste. Acest document se poate obtine doar in urma unei expertize autorizate, prin care se verifica indeplinirea anumitor norme legale, si se intocmeste un raport.
Ce este un certificat energetic?
Certificatul energetic, sau certificatul de performanta energetica, este un document in care sunt incluse o multime de date obtinute prin masuratori, in raport cu nivelul de eficienta al cladirii/imobilului din punct de vedere energetic.
In scopul realizarii activitatii de eliberare certificat energetic Oradea, specialistul executa o verificare ampla a cladirii si a caracteristicilor acesteia, atat pe baza documentelor existente, cat si la fata locului, si evidentiaza urmatoarele rezultate:
- Consumul de energie electrica pentru iluminat interior;
- Consumul de energie electrica pentru climatizare;
- Consumul de resurse pentru incalzirea incaperilor;
- Consumul de resurse pentru producerea de apa calda menajera.
Persoana care realizeaza aceste verificari si elibereaza certificatul energetic trebuie sa fie acreditata conform legii. Procedura trebuie sa respecte anumite norme legale foarte stricte, si poate fi indeplinita doar de catre o persoana juridica sau o persoana fizica autorizata in acest sens.
Pentru ca un certificat energetic sa fie eliberat, trebuie sa existe o solicitare facuta de catre proprietarul, beneficiarul sau administratorul imobilului. Initial, trebuie depuse mai multe documente, dar la cererea specialistului se pot realiza si verificari la fata locului.
Rezultatele care se vor regasi in certificatul de performanta energetica depind in mare parte de modul in care cladirea este expusa mediului exterior, si modul in care a fost construita. Astfel, in functie de termoizolarea existenta la exterior, de hidroizolatia sau termoizolatia fundatiei, de pozitia si numarul ferestrelor, precum si alte elemente, se stabileste perfomanta energetica. Cu cat calitatea tamplariei din care sunt construite ferestrele si usile este mai ridicata, cu atat se va obtine un punctaj mai bun la eliberarea certificatului energie electrica, informeaza site-ul Aepmr.ro.
In ce situatii veti avea nevoie de un certificat energetic?
Certificatul energetic este foarte important atunci cand intentionati sa vindeti sau sa inchiriati un imobil. In plus, mai exista si alte cazuri in care poate fi folosit. Iata situatiile in care veti avea nevoie de un certificat de performanta energetica:
- Vanzare-cumparare proprietate imobil – De fiecare data cand proprietarul unui imobil doreste sa realizeze o tranzactie imobiliara, el trebuie sa prezinte acest document. Daca in cazul unui contract de vanzare-cumparare apare un conflict juridic si certificatul lipseste, actul poate fi invalidat pe baza nulitatii relative. Astfel, ar fi bine sa solicitati inca de la inceput acest document.
- Vanzare sau cumparare proprietate imobil prin credit Prima Casa – Exista o multime de persoane care achizitioneaza imobile prin programul Prima casa. Institutiile financiare de creditare conditioneaza prezentarea unui certificat energetic pentru imobilul in cauza;
- Inscrierea cladirii in registrul fiscal – Deschiderea rolului fiscal pentru cladire necesita prezentarea unui certificat energetic;
- Inchirierea cladirii – Contractul de inchiriere devine valabil doar in situatia in care exista si un certificatul energetic al cladirii.
- Receptia unei constructii – De fiecare data cand efectuati receptia unei constructii noi, va trebui sa prezentati acest act pentru finalizarea operatiunilor
Indiferent de situatia pe care o luam in considerare, doar proprietarul sau administratorul cladirii poate solicita eliberarea unui certificat energie electrica. In cazul in care vorbim de o constructie noua, aceasta sarcina ii va reveni investitorului, care va introduce documentul in dosarul pe care il depune la receptia cladirii. Durata de valabilitate a certificatului este de 10 ani, atat timp cat nu se realizeaza modificari structurale sau renovari importante ale imobilului.